Haar zoon is al enkele weken doodziek. Maar als de moeder eindelijk de oorzaak ontdekt, is ze diep geschokt!

Wekenlang klaagt de zoon van het Canadese echtpaar Penny en Simon Powell over maagpijn. Lang vinden ze geen verklaring, maar een verraderlijke geur brengt hen op het juiste spoor – en de oorzaak is werkelijk schokkend.

flesje-1

De ouders zijn geschokt wanneer ze erachter komen wat hun zoon zo ziek maakte: Het is een drinkflesje. Langs buiten ziet het er onschuldig uit, maar als ze het deksel openen, moeten ze kokhalzen.

flesje-2

De geur komt uit de afsluiting van het flesje – het is vanbinnen compleet beschimmeld. Simon en Penny zijn geschrokken dat hun zoon hier wekenlang van gedronken heeft. Ze delen de foto’s op Facebook om andere ouders te waarschuwen dat ze moeten oppassen wanneer ze hun kinderen te drinken geven. Het is immers de ideale broedplaats voor de ontwikkeling van bacteriën.

flesje-3-1

flesje-4

In het bijzonder getroffen (maar zeker niet uitsluitend) zijn de drinkflesjes van het merk “Tommee Tippee”. Het sluipende gif zit in de afsluitklep die moet vermijden dat er vloeistof gemorst zou worden. Maar in het tussenliggende membraam hoopt de vloeistof zich telkens op. Als dit onderdeel niet wordt schoongemaakt, begint er zich schimmel te vormen. De klep kan immers niet volledig gedemonteerd worden, waardoor je van de buitenkant zelfs niet kunt zien wat er zich binnenin afspeelt. Zelfs als de Powells de fles wilden schoon maken – echt helemaal zuiver was het nooit.

flesje-5

Het eten of drinken van schimmels veroorzaakt een heel aantal gezondheidsproblemen zoals hoesten, keelpijn en problemen met de sinussen. Andere ouders maken ook melding van diarree, koorts en maagklachten.

flesje-6

flesje-7

Dat is net de reden waarom het zo belangrijk is om flesjes volledig uit elkaar te halen en zeer goed te spoelen. Als je iets vreemd of raar ruikt, is het tijd om de zaak letterlijk tot op de bodem uit te spitten! Vele ouders beseffen nog altijd niet het belang hiervan en het gaat tenslotte toch om degezondheid van hun kinderen. Experts geven de volgende richtlijnen bij het gebruik van drinkflesjes:

  • Controleer bij de aankoop van de flessen of ze volledig gedemonteerd kunnen worden en of de onderdelen afzonderlijk gewassen kunnen worden. Als je twijfelt, laat je dan in de winkel adviseren.
  • Voor kinderen jonger dan een jaar moet je de flessen altijd steriliseren, of ze nu gebruikt worden voor melk of voor water. Er bestaan speciale sterilisatoren, maar vaak volstaat het om de flessen (ongeveer 10 minuten) te laten koken. Als alternatief zijn er ook speciale sterilisatietabletten die in koud water kunnen opgelost worden.

flesje-8

  • Bij oudere kinderen volstaat het om de flessen uit elkaar te halen en goed te reinigen met heet zeepwater of in de vaatwasmachine – maar wel steeds consequent na elk gebruik. Steriliseer steeds de fopspeen. Dit kan gewoon in een kookpot. Zelfs als de fles alleen voor water gebruikt wordt, kunnen er zich toch snel bacteriën vormen.
  • Hoe dan ook raden artsen aan om het gebruik van flesjes voor kinderen tot een jaar zoveel mogelijk te beperken. Gewone kopjes en glazen zijn een stuk hygiënischer.

Als je deze adviezen strikt volgt, ben je veilig. Als er al iemand beschermd moet worden, zijn het wel onze kleintjes!